Dieta bogata w sól, opisywana jako szkodliwa dla zdrowia, w badaniach na mysich modelach choroby nowotworowej pobudza aktywność układu odpornościowego i hamuje wzrost guzów – donosi czasopismo „Frontiers in Immunology”.
Wysokie spożycie soli to ważny czynnik ryzyka nadciśnienia i chorób układu krążenia. Sprzyja również, co wykazały niedawne odkrycia, zwiększaniu pobudzenia komórek układu odpornościowego, co sprzyja chorobom autoimmunologicznym. Jednak w przypadku choroby nowotworowej „ponadnormatywnie” pobudzony układ odpornościowy może okazać się bardzo użyteczny.
Badania na mysich modelach przeprowadzone przez międzynarodowy zespół pod kierownictwem prof. Markusa Kleinewietfelda z VIB (Flandryjski Instytut Biotechnologii) wykazały, że wysokie spożycie soli hamuje wzrost guzów. Przyczyną tego ma być zmiana funkcjonowania komórek supresyjnych pochodzących z linii mieloidalnej (MDSC), które odgrywają kluczową rolę w zwalczaniu nowotworu. MDSC hamują działanie innych komórek odpornościowych, ale w słonym środowisku ich hamujące działanie słabnie, a inne rodzaje komórek atakują nowotwór ze zwiększoną energią. Podobny wpływ słonego środowiska na MDSC zaobserwowano również na hodowlach ludzkich komórek nowotworowych.
Zdaniem naukowców ich odkrycie oraz dalsze badania w tym kierunku mogą w prosty i tani sposób przyczynić się do poprawy wyników leczenia chorób nowotworowych. Przedtem jednak należy w pełni zrozumieć ten efekt oraz zachodzące podczas niego mechanizmy molekularne. Wiadomo bowiem, że wysokie spożycie soli sprzyja na przykład rozwojowi raka żołądka.
Źródło: pap.pl, tvp.info.pl