Spożywanie większych ilości witaminy D – przede wszystkim w diecie – może pomóc chronić przed rozwojem raka lub polipów jelita grubego w młodszym wieku.
Chociaż ogólna zapadalność na raka jelita grubego spada, rośnie liczba zachorowań wśród młodszych dorosłych.
Autorzy opublikowanego w „Gastroenterology” wieloośrodkowego badania donoszą, że spożycie zawierających witaminę D produktów, takich jak ryby, grzyby, jaja i mleko w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat znacznie spadło.
Tymczasem nauka dostarcza coraz więcej dowodów na związek między witaminą D a ryzykiem śmierci z powodu raka jelita grubego.
„Witamina D wykazała aktywność w walce z rakiem jelita grubego w badaniach laboratoryjnych. Ponieważ niedobór witaminy D stale rośnie w ciągu ostatnich kilku lat, zastanawialiśmy się, czy może to przyczynić się do wzrostu liczby zachorowań na raka jelita grubego u młodych osób” – powiedział dr Kimmie Ng, dyrektor Young-Onset Colorectal Cancer Center w Dana-Farber. – Odkryliśmy, że całkowite spożycie witaminy D wynoszące 300 IU dziennie lub więcej – mniej więcej równowartość trzech ćwierćlitrowych szklanek mleka – wiązało się z niższym o około 50% ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego w młodszym wieku”.
Naukowcy obliczyli całkowite spożycie witaminy D (zarówno ze źródeł dietetycznych, jak i suplementów) u 94 205 pielęgniarek w wieku od 25 do 42 lat uczestniczących w badaniu Nurses’ Health Study II (NHS II).
Od 1991 do 2015 roku autorzy badań udokumentowali 111 przypadków raka jelita grubego w młodym wieku i 3317 przypadków polipów jelita grubego. Analiza wykazała, że wyższe całkowite spożycie witaminy D wiązało się ze znacznie zmniejszonym ryzykiem wczesnego wystąpienia raka jelita grubego. Ten sam związek stwierdzono między wyższym spożyciem witaminy D a ryzykiem wystąpienia polipów jelita grubego wykrytych przed 50. rokiem życia.
Związek był silniejszy w przypadku witaminy D zawartej w diecie – głównie z produktów mlecznych – niż w przypadku suplementów witaminy D.
Naukowcy nie stwierdzili natomiast znaczącego związku między całkowitym spożyciem witaminy D a ryzykiem raka jelita grubego zdiagnozowanego po 50. roku życia.
Zwiększenie spożycia witaminy D byłoby niedrogim uzupełnieniem badań przesiewowych w zapobieganiu rakowi jelita grubego u osób dorosłych poniżej 50. roku życia.
Źródło: P. Wernicki, naukawpolsce.pap.pl; Zdjęcia: Ron Dale – stock.adobe.com