Dieta onkologiczna – koniecznie spersonalizowana!

Co jeść i jak jeść? Jak najlepiej przygotować organizm do znoszenia trudów leczenia onkologicznego, a jednocześnie „dokuczyć” komórkom nowotworowym?

O tym, co jest najważniejsze w żywieniu pacjentów onkologicznych mówi dla portalu Termedia dr n. med. Joanna Sikora, onkodietetyk, kierownik zespołu naukowego Collegium Medicum w Bydgoszczy.

„Chorzy onkologicznie szukają w internecie cudownych diet, które mają ich wspomóc w walce ze śmiertelną chorobą. Takich diet oczywiście nie ma. Żeby pacjenci nie podejmowali błędnych decyzji, potrzebne jest im wsparcie dietetyka onkologicznego. Niestety, takie wsparcie jest zapewniane tylko chorym hospitalizowanym. Do tego z reguły szpitalni dietetycy mają pod opieką tak wielu pacjentów, że nie są w stanie zająć się indywidualnie każdym z nich, a dieta w chorobie onkologicznej powinna być zindywidualizowana” – mówi dr Joanna Sikora.

„Terapię żywieniową należy rozpocząć już w momencie diagnozy. – Nie zwlekajmy zatem z konsultacją dietetyczną do rozpoczęcia leczenia. Pacjenci onkologiczni, czekając na leczenie, bardzo często tracą na wadze nawet 5–10 kg, a to sprawia, że ich odporność istotnie spada i przygotowanie do interwencji medycznych jest o wiele trudniejsze”. 

„Najważniejszą rekomendacją dotyczącą zwiększania odporności jest zapobieganie niedożywieniu. Kiedy chory traci na wadze, jego organizm jest w stresie fizycznym. Możliwe jest wdrożenie indywidualnej suplementacji, ale dopiero po analizie badań biochemicznych. To bardzo ważne, bo organizm pacjenta onkologicznego składa się z komórek zdrowych i nowotworowych. Nie mamy suplementów, które działają w sposób celowany. Ani celowany w kierunku komórek zdrowych, ani chorych. Dlatego przestrzegam, ponieważ bardzo często chorzy przyjmują wiele różnych substancji, które mają działać wspomagająco, a najczęściej działają odwrotnie. Pamiętajmy, że wszystko w zbyt dużej ilości jest tak samo złe, jak w zbyt małej” – przekonuje specjalistka.

Co służy chorym onkologicznym? Wszystko zazleży od rodzaju nowotworu, ogólnego stanu zdrowia i chorób towarzyszących. Zapraszamy do wysłuchania całego wywiadu z dr. J. Sikorą. Dużo wartościowych informacji w przystępnej, zwięzłej formie: 

https://www.termedia.pl/onkologia/Dieta-onkologiczna-powinna-byc-spersonalizowana-,42978.html

Źródło: termedia.pl; Zdjęcia: Mykola Komarovskyy – stock.adobe.com