
Jak się okazuje, jad pszczoły miodnej może okazać się pomocny w leczeniu niektórych nowotworów. Najnowsze badania pokazują, że zawarta w nim melityna może hamować wzrost komórek raka piersi.
Australijscy naukowcy z Harry Perkins Institute of Medical Research podjęli się zbadania efektu zastosowania jadu w zwalczaniu niektórych podtypów raka piersi, w tym raka potrójnie ujemnego (TNBC), jednego z najgorzej rokujących typów nowotworu piersi, stanowiącego od 10 do 15% wszystkich przypadków raka piersi.
Jad pszczoły miodnej wykazuje potencjał terapeutyczny w innych schorzeniach, m.in. egzemy, zaś od pewnego czasu wiadomo, że ma właściwości przeciwnowotworowe i może okazać się pomocny np. w terapii czerniaka. Nie do końca jednak znano mechanizm przeciwnowotworowego działania tej substancji na poziomie molekularnym.
Badania australijczyków wniosły nową wiedzę do tego zagadnienia. W jadzie pszczelim występuje melityna, peptyd stanowiący około połowę zawartości jadu, odpowiadający m.in. za bolesność użądlenia pszczoły. Melityna występuje nie tylko w jadzie pszczół, ale również w innych tkankach, gdzie jest wydzielany w odpowiedzi na infekcje, służąc do walki z patogenami.
Chcąc zbadać oddziaływanie tej cząstki na komórki nowotworowe, naukowcy w badaniach in vitro wystawili komórki rakowe oraz komórki zdrowe na działanie jadu pszczoły miodnej z Irlandii, Anglii i Australii oraz jadu trzmiela z Anglii. Stwierdzono, że jad trzmieli, który nie zawiera melityny, choć ma inne potencjalne zabójcze dla patogenów substancje, wywierał znikomy wpływ na komórki raka piersi. Z kolei jad pszczół miodnych, bez względu na ich pochodzenie, działał niszcząco na komórki nowotworowe. Melityna jest w stanie całkowicie zniszczyć błony komórkowe komórek rakowych w ciągu 60 minut. Określone stężenie jadu pszczelego w ciągu godziny zabija 100% komórek potrójnie ujemnego raka piersi i komórek HER-2 dodatniego raka piersi – mówi badaczka Ciara Duffy z The Harry Perkins Institute of Medical Research. Jednocześnie naukowcy zaobserwowali, że użyte w badaniu stężenia jadu pszczelego nie wpływały negatywnie na komórki zdrowe.
Źródło: abc.net.au, tech.wp.pl; Zdjęcia: Axel Kock – stock.adobe.com