Męczą cię dolegliwości ze strony układu pokarmowego? Sprawdź, jakie zioła i przyprawy skutecznie pomogą ci się z nimi uporać.
Pierwsze zapiski o zdrowotnych właściwościach roślin, szczególnie czosnku, mięty, rumianku i piołunu, pochodzą z około 4000 lat p.n.e. Swoje lecznicze właściwości rośliny zawdzięczają unikalnemu składowi chemicznemu oraz zawartości odżywczych i nieodżywczych składników pokarmowych, m.in. alkaloidów, flawonoidów, olejków eterycznych, glikozydów, fitoncydów i glukozynolanów. Jeśli odczuwasz dolegliwości ze strony układu pokarmowego, mogą pomóc m.in. w zaburzeniach trawienia, refluksie, zapaleniu błony śluzowej żołądka czy chorobie wrzodowej. Korzystaj z nich także wtedy, kiedy chcesz wspierać swój układ pokarmowy, by jak najefektywniej trawił i przyswajał składniki odżywcze, których potrzebuje twój organizm.
Oto lecznicze rośliny wspomagające trawienie i poprawiające kondycję układu pokarmowego:
- Mięta pieprzowa – reguluje pracę żołądka, pobudza wydzielanie żółci, działa rozkurczowo i wiatropędnie. Pomocna również w bólach brzuchach i braku łaknienia.
- Ostropest plamisty – jego nasiona zawierają m.in. sylimarynę, wykazującą właściwości przeciwzapalne, odtruwające, żółciopędne, przeciwutleniajace, spazmolityczne. Sylimaryna regeneruje uszkodzoną wątrobę (np. przez alkohol, leki), chroni ją przed działaniem toksyn, zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Zawarte w ostropeście kwasy organiczne mają działanie żółciopędne i wspomagające trawienie, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Stosuje się go w regeneracji wątroby, w kamicy i nieżytach dróg żółciowych oraz w różnych dolegliwościach ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, zgaga).
- Bazylia pospolita – zapobiega występowaniu wzdęć, przyśpiesza trawienie białek i tłuszczów, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo.
- Goździki – olejek goździkowy wzmaga apetyt i pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmacnia układ odpornościowy, niweluje stany zapalne.
- Kolendra – wspomaga trawienie, przywraca prawidłową perystaltykę jelit i poprawia przepływ żółci i soku trzustkowego do dwunastnicy, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
- Gałka muszkatołowa – zmniejsza stany zapalne, zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka, poprawia trawienie i wspomaga produkcję soku żołądkowego.
- Kardamon – pobudza apetyt, działa rozkurczająco na jelita i żołądek, wspiera odchudzanie i obniża poziom cholesterolu
- Cynamon – pobudza wydzielanie soków trawiennych i polepsza przyswajanie składników pokarmowych. Poprawia przemianę materii, wspomaga pracę żołądka, ma właściwości wiatropędne i zapobiega wzdęciom.
- Pieprz – zawarta w nim piperyna działa pobudzająco na układ trawienny, usprawnia przemianę materii i pracę wątroby. Uwaga! W nadmiernej ilości może powodować w układzie pokarmowym podrażnienia i stany zapalne.
- Kminek zwyczajny– jego nasiona regulują procesy trawienne i poprawiają apetyt.
- Koper ogrodowy – jego nasiona wspomagają prawidłową funkcję jelit, zmniejsza uczucie pełności, ułatwia wypróżnianie, zapobiega skurczom i kolkom. Ponadto neutralizują skutki spożywania ciężkostrawnych potraw. Uwaga! Osoby z podwyższonym poziomem triglicerydów we krwi powinny unikać spożywania nasion tej rośliny.
- Estragon – działa ochronnie na śluzówkę żołądka, ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze.
- Imbir – zarówno świeży, jak i suszony zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, poprawia trawienie, pobudza układ odpornościowy.
- Pietruszka – natka pietruszki świeża lub spozywana w postaci herbatek leczy zaparcia, wzdęcia, zwiększa przepływ krwi w układzie pokarmowym, ponadto działa oczyszczająco i antyseptycznie.
- Kurkuma – wspomaga metabolizm tłuszczów, odtruwa wątrobę, podnosi odporność. Ponadto działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco i wykazuje działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwcukrzycowe.
- Czystek – przyśpiesza metabolizm, działa przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i antyalergicznie.
Źródło: naturoterapiawpraktyce.pl