Nie jesz mięsa? Prawdopodobnie lżej przejdziesz COVID-19

  • Post category:Koronawirus

Diety roślinne, peskatarianizm (dieta wegetariańska dopuszczająca spożywanie ryb i owoców morza) zmniejszają objawy COVID-19 i łagodzą jego przebieg.

Już wcześniej w kilku badaniach wysunięto hipotezę, że nawyki żywieniowe mogą odgrywać ważną rolę w przebiegu zakażenia COVID-19, nasileniu objawów i czasie trwania choroby. Jednak nigdy dotąd nie badano związku między wzorcami żywieniowymi a COVID-19.

Ochronny wpływ diety roślinnej i peskatariańskiej w przypadku zarażenia COVID-19 potwierdzają wyniki badania autorstwa amerykańskich naukowców, przeprowadzonego w sześciu krajach populacyjnego badania kliniczno-kontrolnego.

Pracownicy służby zdrowia z sześciu krajów (Francja, Niemcy, Włochy, Hiszpania, Wielka Brytania, USA), pracujący w warunkach znacznego narażenia na kontakt z pacjentami z COVID-19 wypełnili ankietę internetową w okresie od lipca do końca września 2020 r.

Uczestnicy przekazali informacje na temat cech demograficznych, diety i zachorowania/kontaktu z COVID-19. Amerykańscy naukowcy oceniali związek między zgłaszanymi dietami a zakażeniem COVID-19, jego nasileniem i czasem trwania.

Odnotowano 568 przypadków COVID-19, 2316 osób znalazło się w grupie kontrolnej. Wśród osób, które zachorowały, 138 miało przebieg COVID-19 był umiarkowany do ciężkiego, podczas gdy 430 osób miało przeszło infekcję bardzo łagodnie lub zaobserwowało łagodne objawy choroby.

Po uwzględnieniu istotnych czynników, które mogły potencjalnie wpłynąć na wynik badania, uczestnicy deklarujący stosowanie diety roślinnej i diety peskatariańskiej mieli odpowiednio o 73% i 59% niższe prawdopodobieństwo umiarkowanego do ciężkiego przebiegu COVID-19 w porównaniu z uczestnikami niestosującymi tych diet.

W porównaniu z uczestnikami stosującymi diety roślinne, ci, którzy zgłaszali stosowanie diety niskowęglowodanowej i wysokobiałkowej mieli większe szanse na umiarkowany do ciężkiego przebieg COVID-19. Nie zaobserwowano natomiast związku między zgłaszanymi dietami a zakażeniem COVID-19 oraz czasem trwania choroby.

Źródło: nutrition.bmj.com (nutrition.bmj.com/content/early/2021/05/18/bmjnph-2021-000272); Zdjęcia: Serghei Velusceac – stock.adobe.com