Wiemy, że odpowiednia dieta może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i że odgrywa ogromną rolę w czasie leczenia onkologicznego. Ale czy pamiętamy, że po zakończeniu terapii prawidłowe żywienie jest równie ważne?

Badania opublikowane w lutym 2021 r. w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics” ukazują, że po zakończeniu leczenia onkologiczngo wielu pacjentów onkologicznych źle się odżywia. Nie wiedzą, że zmniejsza to ich szanse na wygranie z choroba nowotworową i pozbawia sił do walki o zdrowie trwającej zazwyczaj kilka lat, a niekiedy całe życie.
Choroba nowotworowa wiąże się z ryzykiem niedożywienia. Wynika to z tego, że zwiększa zapotrzebowanie organizmu na energię i niektóre składniki odżywcze; zapotrzebowanie na białko może wzrosnąć nawet dwukrotnie na skutek nasilonego katabolizmu, gdy wzrasta tempo przemiany materii i zwiększa się zużycie białka w związku z mobilizacją układu odpornościowego i koniecznością regeneracji organizmu.
Problem nie mija po zakończeniu leczenia: następuje okres rekonwalescencji, gdy organizm musi się zregenerować. Podwyższony metabolizm utrzymuje się przez dłuższy czas, zaś mięśnie potrzebują czasu na odbudowę. Tymczasem pacjenci często wracają do starych, niekoniecznie zdrowych nawyków żywieniowych; nie otrzymują też wystarczającego wsparcia ze pracowników służby zdrowia. Wielu chorych spożywa za mało pełnoziarnistych produktów zbożowych, warzyw i roślin strączkowych, a zbyt wiele sodu i tłuszczów nasyconych za wartych w wysokoprzetworzonej żywności. Zła dieta nie zlikwiduje niedożywienia i nie zaopatrzy organizmu w substancje potrzebne w okresie rekonwalescencji. Może natomiast prowadzić do nasilania reakcji zapalnych, a nawet – np. w hormonozależnym raku piersi – może się przyczynić do wzrostu ryzyka nawrotu.
Warto zwracać uwagę na sygnały wysyłane nam przez organizm, szczególnie na niepokojące objawy sprzyjające niedożywieniu: brak apetytu, trudności w połykaniu i jak najszybciej im przeciwdziałajmy. Odpowiednio urozmaicona i właściwie zbilansowana dieta powinna wystarczyć. Jeśli jednak nie jest to możliwe, warto się skonsultować z lekarzem, by włączyć tzw. żywienie medyczne.
Pamiętajmy, że prawidłowo żywiony organizm w okresie rekonwalescencji będzie szybciej powracał do zdrowia, a to będzie się przekładać na szybką poprawę samopoczucia.
Źródło: pap.pl; Zdjęcia: adrian_ilie825 – stock.adobe.com