Spożycie błonnika a ryzyko zachorowania na raka pęcherza

Czy istnieje związek między spożyciem błonnika pokarmowego a ryzykiem wystąpienia raka pęcherza moczowego? Otóż tak – udowodnili to badacze z Uniwersytetu w Maastricht.

13 badań kohortowych, które przeanalizowali w tym celu naukowcy, objęło w sumie ponad 574 tysiące osób, spośród których u 3214 rozpoznano raka pęcherza moczowego. W badaniu porównywano tercyle (tercyl – 1/3 grupy badanej) z najwyższym i najniższym spożyciem produktów pełnoziarnistych.

Porównując grupy z największym i najmniejszym spożyciem produktów pełnoziarnistych, badacze zaobserwowali, że częstsze spożywanie produktów pełnoziarnistych korelowało z mniejszym ryzykiem raka pęcherza, podobnie jak wyższe spożycie błonnika pokarmowego. Nie zaobserwowano natomiast związku spożycia przetworzonych zbóż z ryzykiem zachorowania na ten nowotwór.

Związek wyższego spożycia produktów pełnoziarnistych oraz błonnika z mniejszym ryzykiem raka pęcherza może wynikać z ograniczania insulinooporności i hiperinsulinemii, a także procesów zapalnych, które mogą stanowić podłoże nowotworzenia.

Źródło: termedia.pl