Ochrona przed koronawirusem i spółką: witaminy A, E i D mogą pomóc uzbroić nasze drogi oddechowe przed inwazją infekcji i innymi dolegliwościami. Jak wykazały brytyjskie badania, wystarczające spożycie tych witamin wiąże się ze znacznie mniejszą liczbą problemów z oddychaniem…
Część witamin wzmacnia nasz układ odpornościowy, a tym samym przyczynia się do obrony przed infekcjami. Witaminy są niezbędne dla wielu funkcji naszego organizmu – w tym dla układu immunologicznego, służąc jako „paliwo” dla różnych funkcji obronnych. Mówi się, że witamina A wzmacnia błony śluzowe, witamina C wspomaga białe krwinki, a witamina E neutralizuje wolne rodniki i reguluje pracę substancji przekaźnikowych układu odpornościowego. Badania wykazały, że witamina D może zmniejszyć ryzyko infekcji spowodowanej przeziębieniem i przyczynić się do łagodniejszego przebiegu Covid-19.
Witaminy A, C, E i D w teście długoterminowym
Suzana Almoosawi z Imperial College London i Luigi Palla z Global Center for Nutrition and Health w Cambridge postanowili zbadać, czy witaminy te pomagają również w infekcjach i dolegliwościach ze strony układu oddechowego. Aby to zrobić, przeanalizowali dane 6115 uczestników dużego brytyjskiego badania żywieniowego, w ramach którego przez rok rejestrowano wszystko, co osoby te spożywały (żywność, napoje, suplementy diety).
Naukowcy ustalili, którzy spośród uczestników cierpieli na problemy z układem oddechowym i zbadali związek ich problemów zdrowotnych z podażą witamin A, C, E i D. Dolegliwości ze strony układu oddechowego obejmowały infekcje gardła, płuc lub oskrzeli, a także duszności, astmę i inne schorzenia niekoniecznie wywołane przez patogeny. Osoby, które zaspokajały lub przekraczały zalecane dzienne spożycie wymienionych witamin w pożywieniu lub suplementach diety uznano za dobrze „zaopatrzone” w witaminy.
Pozytywne działanie witamin A, E i D
Ocena wykazała, że uczestnicy badania, którzy dostarczali organizmowi potrzebne ilości witamin D, E i A, znacznie rzadziej cierpieli na problemy ze strony układu oddechowego, wyższe spożycie tych witamin wiązało się z mniejszą częstością występowania problemów z oddychaniem. 33 uczestników, u których one występowały, spożywało mniej witamin z pożywieniem i nie stosowało suplementów. Zależność ta utrzymywała się nawet po uwzględnieniu innych czynników, takich jak wiek, płeć, BMI, dochody i palenie – donoszą naukowcy. Z drugiej strony badaczom nie udało się wykryć związków między spożyciem witaminy C a ryzykiem chorób układu oddechowego.
Wkład w obronę przed patogenami
Według jego autorów badanie potwierdza, że odpowiednia podaż witamin D, A i E jest ważna dla układu oddechowego i układu odpornościowego. Badania pokazują, że witamina E wzmacnia funkcje odpornościowe oparte na limfocytach T. Wiadomo też, że witamina D wspomaga aktywność fagocytów i hamuje uwalnianie cytokin prozapalnych. Szczególnie zimą niedobór witaminy D nie jest w naszej szerokości geograficznej rzadkością.
Mądra profilaktyka jest ważna, zwłaszcza w okresie pandemii
Dlatego naukowcy zalecają, aby szczególnie w okresie pandemii koronawirusa zwracać uwagę na zbilansowaną dietę i wystarczającą podaż witamin. „Niedobory mikroelementów są często pomijane, jeśli chodzi o kluczowe czynniki powodujące zły stan zdrowia” – mówi Sumantra Ray z Global Centre for Nutrition and Health. Lekarze ostrzegają jednak przed niekontrolowanym spożywaniem suplementów diety, ponieważ niektóre witaminy przyjmowane w zbyt dużych dawkach, mogą wywoływać szkodliwe skutki uboczne (na przykład nadmierna podaż witaminy A może zwiększać ryzyko raka płuc u palaczy).
Źródło: focus.de; Zdjęcia: Halfpoint – stock.adobe.com