Aloes wielorako oddziałuje na nasz organizm. Sok z aloesu wzmacnia odporność, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, przyspiesza gojenie ran, wspomaga leczenie alergii. To tylko niektóre z jego właściwości. Przyczytaj, co potrafi ta wyjątkowa roślina.
Sok aloesowy stosowany wewnętrznie przede wszystkim wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Między innymi przyspiesza przemianę materii, reguluje pH żołądka, stąd bywa być wykorzystywany w leczeniu choroby wrzodowej, nieżytu żołądka i stanów zapalnych układu pokarmowego. W przypadku zaparć pomocne będzie działanie przeczyszczające soku z aloesu, który przy okazji usprawni działanie kosmków jelitowych, odpowiadających za wchłanianie substancji odżywczych. Aloes działa przeciwbakteryjnie i skutecznie zwalcza szczepy Helicobacter pylori, zapobiega też występowaniu marskości wątroby i jej uszkodzeniom spowodowanym np. nadmiernym spożyciem paracetamolu i ibuprofenu.
Tym, co interesuje nas w aloesie szczególnie, jest działanie stymulujące układ odpornościowy. Suplementacja aloesuzwiększy żywotność makrofagów i ich skuteczność w obronie przed patogenami. Zauważono także, że przyspiesza on produkcję cytokin, biorących czynny udział w procesie odpowiedzi immunologicznej. Efekt immunomodulujący związany jest z zawartymi w aloesie acemannanum i glikoproteiną – lektyną. Obecne w nim fitosterole mają działanie przeciwcukrzycowe. Polisacharydy zwiększają poziom insuliny i wykazują działanie hipoglikemiczne. Te same substancje przyspieszają proces gojenia się ran poprzez zwiększenie syntezy kolagenu. Działają również przeciwzapalnie i biorą czynny udział w wytwarzaniu tak ważnego w zachowaniu młodości i sprawności kwasu hialuronowego.
Aloes działa wszechstronnie: antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. Zawarte w nim antrachinony działają podobnie do antybiotyku o szerokim spektrum działania – tetracykliny, hamują syntezę komórek bakteryjnychw miejscu połączenia tRNA i mRNA. W specjalistycznej literaturze znajdziemy informacje na temat jego skuteczności w walce z Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus pyogenes, Mycobacterium tuberculosis, Escherichia coli lub Staphylococcus aureus. Z kolei zawarta w aloesie aloina i aloeemodyna utrudniają rozwój Candida albicans, a aloeemodyna hamuje rozwój wirusa ospy oraz grypy.
Sok z aloesu wspomoże ponadto oczyszczanie nerek, wątroby i skóry, a także pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, zmniejszając poziom „złego” cholesterolu i regulując ciśnienie krwi.
Choć sok z aloesu posiada wiele cennych dla organizmu właściwości, należy go stosować z umiarem, zwłaszcza gdy planujemy przyjmowac go przez dłuższy czas. Picie soku w większych dawkach niż zalecone, może działać przeczyszcająco, a także przyczynić się do strat w gospodarce elektrolitowej. Ostrożnie i wyłącznie w porozumieniu z lekarzem lub dietetykiem stosujemy wewnętrznie aloes w okresie ciąży i karmienia piersią (większość lekarzy odradza stosowanie aloesu w tym czasie), gdy cierpimy na poważne schorzenia nerek i jelit lub hemoroidy.
Źródło: dietetycy.org.pl, medonet.pl; Zdjęcia: Mandrixta – stock.adobe.com