Pomidory: doceń i jedz regularnie

Jeszcze na początku XIX wieku uważano, że pomidory są… trujące. Amerykańskie książki kucharskie zalecały ich gotowanie przez trzy godziny, aby straciły zabójcze właściwości.

Spożywanie dużych ilości pomidorów może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka skóry. Na razie stwierdzono tę prawidłowość u myszy.

Pomidory, blisko spokrewnione z ziemniakami, poza walorami smakowymi, zawierają całe mnóstwo substancji prozdrowotnych. Dotychczasowe badania z udziałem ludzi dowiodły, że zawarte w pomidorach substancje, zwłaszcza likopen – czerwony barwnik z grupy karotenoidów o silnym działaniu przeciwutleniającym – ma działanie przeciwnowotworowe.

Wszystko wskazuje na to, że jeśli zjadamy pomidorów ostatecznie dużo, zawarte w nich karotenoidy odkładają się w naszej skórze i chronią przed szkodliwymi promieniami UV. Naukowcy przypuszczają, że taki zapas sprawi, że nawet w razie poparzenia słonecznego będzie łagodniejsze w skutkach.

Badacze z Ohio State Universuty sprawdzili, na ile dieta bogata w pomidory chroni przed rakiem skóry rozwijającym się na skutek zbyt silnego promieniowania UV. Eksperyment, którego wyniki opublikowali w „Scientific Reports”, przeprowadzili na myszach.

W ramach badania część z 180 myszy była przez 35 tygodni karmiona paszą zawierającą 10% sproszkowanych pomidorów, a część zwykłą karmą. Od 11. do 20. tygodnia wszystkie były naświetlane promieniami UV tak, by wywołać u nich raka skóry.

Okazało się, że w przypadku samców jedzących sproszkowane pomidory, przypadków nowotworu było o połowę mniej. Tej prawidłowości nie odnotowano jednak u samic. Skąd się to wzięło? Wcześniejsze badania dowiodły, że samce myszy są bardzie wrażliwe na promieniowanie UV, błyskawicznie dostają raka, guzów są u nich liczniejsze, większe i szybciej rosną.

„Wyniki naszych badań dowiodły, że testując różnej strategie prewencji (nowotworów skóry, przyp. red.) musimy brać pod uwagę płeć. To, co działa w przypadku mężczyzn, nie zawsze w równym stopniu działa na kobiety” – mówi współautorka badań prof. Tatiana Oberyszyn, patolog z Ohio State University.

Co ciekawe, nie tylko zawarty w pomidorach likopen na działanie przeciowotworowe i lecznicze. Testy porównujące działanie samego likopenu i proszku z pomidorów wskazują, że druga substancja daje lepsze rezultaty. Być może chodzi tu o różne formy samego likopenu, lub inne, działające synergistycznie substancje zawarte w warzywach.

Źródło: PAP; Zdjęcia: allgaeuware – stock.adobe.com