Czasopismo „JAMA Oncology” opublikowało niezwylke interesujące wyniki badań, z których wynika, że osoby jedzące najwięcej błonnika i jogurtów są o 33% mniej zagrożone rakiem płuc niż ci, którzy spożywają ich najmniej.
Naukowcy z Vanderbilt University Medical Center donoszą, że dieta bogata w błonnik i jogurty (poza tym, że chroni przed chorobami serca i nowotworami układu pokarmowego) redukuje ryzyko wystąpienia raka płuc, co prawdopodobnie wynika z oddziaływania tych składników na mikroflorę jelitową.
Poddali oni analizie badania, które objęły w sumie 1,4 miliona dorosłych mieszkańców USA, Europy i Azji. Uczestników badań podzielono na pięć grup, w zależności od ilościowego spożycia jogurtów i błonnika. Osoby, które jadły ich najwięcej, były o 33 proc. mniej zagrożone rakiem płuc odo osób spożywających je najrzadziej.
„Nasze badanie dostarcza silnych dowodów przemawiających za amerykańskim zaleceniem dietetycznym 2015-20120 (U.S. 2015-2020 Dietary Guideline), rekomendującym dietę bogatą w jogurty i błonnik” – mówi autorka publikacji prof. Xiao-Ou Shu. – „Ta odwrotna zależność była silna i jednolicie obserwowana wśród obecnych i byłych palaczy, a także osób niepalących, zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet oraz u osób o różnym pochodzeniu”. Zdaniem badaczki zaobserwowana zależność może wynikać z prebiotycznego i probiotycznego działania sprawdzanych składników.
Źródło: PAP, rynekzdrowia.pl