
Sporo badań wskazuje, że ludzie często jedzący czosnek rzadziej chorują na raka niż ci, którzy go unikają. Niedawno wpływ diety bogatej w czosnek (oraz cebulę) ocenili naukowcy z Portoryko. Rezultaty swojego badania opublikowali w czasopiśmie „Nutrition and Cancer”.
W kilku badaniach populacyjnych zaobserwowano związek między wyższym spożywaniem czosnku a redukcją ryzyka wystąpienia niektórych nowotworów, m.in. raka żołądka, jelita grubego, przełyku, trzustki, a także piersi. Wspomniane badanie obserwacyjne naukowców z Portoryko dało bardzo ciekawe wyniki. Okazało się mianowicie, że grupa kobiet spożywająca duże ilości czosnku i cebuli miała blisko o połowę niższe ryzyko zachorowania na raka piersi w porównaniu z grupą o najmniejszym spożyciu tych warzyw, zaś u osób z grupy pośredniej ryzyko było niższe o 40%. Choć wadę badania stanowi mała grupa jego uczestniczek: objęło ono 314 chorych na raka piersi i 346 zdrowych kobiet, warto poważnie potraktować jego wyniki.
Trzeba, rzecz jasna, pamiętać, że spożywanie dużych ilości czosnku czy cebuli nie stanowi stuprocentowej ochrony przed rakiem lub gwarancji jego wyleczenia. Nie da się jednak ukryć, że mają one działanie zapobiegające niektórym nowotworom, a ich spożywanie niesie dla organizmu wiele korzyści. Ich unikalność bierze się przede wszystkim z wysokiej zawartości siarki. Oprócz tego czosnek zawiera również argininę, oligosacharydy, flawonoidy oraz selen, a każda z tych substancji korzystnie wpływa na stan zdrowia.
Uważa się, że czosnek jest w stanie blokować powstawanie substancji rakotwórczych oraz hamować aktywność kancerogenów. Ponadto wspomaga naprawę DNA, ogranicza proliferację komórek nowotworowych lub może doprowadzać do ich apoptozy– tłumaczą specjaliści z Polskiej Ligi Walki z Rakiem.
Dobroczynne znaczenie czosnku docenia nawet Amerykański Narodowy Instytut Raka (NCI). Czosnek spożywany w zwykłych posiłkach uznaje za jedno z warzyw o potencjale przeciwnowotworowym. Warzywo to pojawia się także w wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia, która osobom dorosłym zaleca dzienną dawkę od 2 do 5 g (mniej więcej jeden ząbek).
Wykazano też, że czosnek wchodzi w interakcję z niektórymi lekami. Ponieważ zmniejsza krzepliwość krwi, większych jego ilości powinny unikać kobiety w ciąży, osoby przed zabiegami chirurgicznymi oraz przyjmujący leki przeciwzakrzepowe.
Źródło: M. Wysocka, zdrowie.pap.pl; Liga Walki z Rakiem