Dezynfekcja zakupów? Mycie rąk czy ich dezynfekcja? COVID-19 wyzwolił w nas lęk przed patogenami i spowodował powstanie przeróżnych mitów dotyczących ochrony przed SARS-CoV-2. Część z nich obalamy poniżej.
Domowa parownica lub sprzęt do ozonowania skutecznie dezynfekują pomieszczenia?
MIT. Domowe sprzęty tego typu mają zazwyczaj zbyt małą moc, by skutecznie zdezynfekować wszystkie miejsca i skutecznie ochronić przed SARS-CoV-2.
Czyszczenie powierzchni i/lub żywności octem, sodą oczyszczoną i/lub kwaskiem cytrynowym inaktywuje koronawirusa?
MIT. W razie konieczności dezynfekcji powierzchni w dobie COVID-19 powinno się stosować środki na bazie alkoholi, detergentów lub zawierające podchloryn sodu.
„Kwarantanna” przedmiotów przyniesionych z zewnątrz – choćby zakupów – jest skuteczną metodą walki z koronawirusem.
MIT. Tego działanie raczej nie jest niebezpieczne (chyba że zakupy, które powinny być przechowywane w lodówce lądują na balkonie w letniej temperaturze), ale nie ma potrzeby takich zabiegów. Jeśli mamy wątpliwości, produkty spożywcze można umyć lub poddać obróbce termicznej w temperaturze powyżej 65 stopni bez utraty ich właściwości. Nie należy zapominać o częstym myciu rąk w trakcie przygotowywania posiłków.
Rozpylanie alkoholu lub roztworów chloru na całe ciało niszczy SARS-CoV-2
MIT. Takie działanie nie unicestwi wirusów, które już dostały się do wnętrza ciała. Rozpylanie takich substancji może natomiast uszkadzać i drażnić wrażliwą skórę i błony śluzowe oczu czy ust.
Mycie rąk nie jest skuteczną metodą ochrony przed koronawirusem w domu – należy je dodatkowo odkażać środkiem dezynfekcyjnym po każdym umyciu rąk.
MIT. Takie działanie może doprowadzić do problemów ze skórą, bo zbyt częste używanie środków dezynfekcyjnych osłabia zdolności obronne skóry. W efekcie prowadzi do podrażnień i otwiera wrota do inwazji innych niż koronawirus patogenów. W warunkach domowych wystarczy dokładne mycie rąk mydłem pod ciepłą bieżącą wodą. Obecny koronawirus posiada otoczkę lipidową i tego rodzaju domowe zabiegi higieniczne skutecznie go dezaktywacją, niszcząc ową otoczkę. Środki dezynfekcyjne warto mieć przy sobie poza domem i odkażać nimi ręce po dotknięciu powierzchni, które mogą być skażone (klamek, poręczy w środkach transportu publicznego itp.).
Sześć podstawowych zasad dbania o odpowiednią higienę w domu
- Kup odpowiednie środki dezynfekujące. Do czyszczenia większych powierzchni, takich jak podłogi, możesz używać rozcieńczonego płynu chlorowego, pamiętaj jednak, że nie jest on obojętny dla zdrowia.
- Odpowiednio utylizuj wszelkie odpady higieniczne: zużyte chusteczki wyrzucaj do zamkniętego kosza na śmieci, upewnij się, że papier toaletowy jest spuszczony, a powierzchnie wewnątrz i wokół toalety regularnie dezynfekuj.
- Kichając lub kaszląc, zasłaniaj usta łokciem lub chusteczką, którą potam od razu wyrzuć do zamkniętego kosza, a ręce umyj. Podczas kichania wirusy rozprzestrzeniają się na odległość nawet 3 metrów.
- Sprzątając, nie zapominaj o najczęściej dotykanych powierzchniach, takich jak klamki, krany, deski toaletowe, spłuczki, klawiatury czy piloty itd.
- Pamiętaj o częstym myciu rąk mydłem przez około minutę. Wychodząc z domu, zabieraj ze sobą płyn do dezynfekcji rąk, najlepiej z dużą zawartością alkoholu (minimum 60%).
- Obserwuj stan zdrowia twojego i twojej rodziny pod kątem objawów takich jak katar, bóle głowy, kaszel, zapalenie gardła, gorączka lub ogólne zmęczenie. W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem.
- Często wietrz mieszkanie czy biuro i unikaj przebywania w zaludnionych zamkniętych pomieszczeniach.
Źródło: M. Wysocka, zdrowie.pap.pl