Domowa ochrona przed koronawirusem: pięć mitów

Dezynfekcja zakupów? Mycie rąk czy ich dezynfekcja? COVID-19 wyzwolił  w nas lęk przed patogenami i spowodował powstanie przeróżnych mitów dotyczących ochrony przed SARS-CoV-2. Część z nich obalamy poniżej.

Domowa parownica lub sprzęt do ozonowania skutecznie dezynfekują pomieszczenia?

MIT. Domowe sprzęty tego typu mają zazwyczaj zbyt małą moc, by skutecznie zdezynfekować wszystkie miejsca i skutecznie ochronić przed SARS-CoV-2.

Czyszczenie powierzchni i/lub żywności octem, sodą oczyszczoną i/lub kwaskiem cytrynowym inaktywuje koronawirusa?

MIT. W razie konieczności dezynfekcji powierzchni w dobie COVID-19 powinno się stosować środki na bazie alkoholi, detergentów lub zawierające podchloryn sodu.

„Kwarantanna” przedmiotów przyniesionych z zewnątrz – choćby zakupów – jest skuteczną metodą walki z koronawirusem.

MIT. Tego działanie raczej nie jest niebezpieczne (chyba że zakupy, które powinny być przechowywane w lodówce lądują na balkonie w letniej temperaturze), ale nie ma potrzeby takich zabiegów. Jeśli mamy wątpliwości, produkty spożywcze można umyć lub poddać obróbce termicznej w temperaturze powyżej 65 stopni bez utraty ich właściwości. Nie należy zapominać o częstym myciu rąk w trakcie przygotowywania posiłków.

Rozpylanie alkoholu lub roztworów chloru na całe ciało niszczy SARS-CoV-2

MIT. Takie działanie nie unicestwi wirusów, które już dostały się do wnętrza ciała. Rozpylanie takich substancji może natomiast uszkadzać i drażnić wrażliwą skórę i błony śluzowe oczu czy ust.

Mycie rąk nie jest skuteczną metodą ochrony przed koronawirusem w domu – należy je dodatkowo odkażać środkiem dezynfekcyjnym po każdym umyciu rąk.

MIT. Takie działanie może doprowadzić do problemów ze skórą, bo zbyt częste używanie środków dezynfekcyjnych osłabia zdolności obronne skóry. W efekcie prowadzi do podrażnień i otwiera wrota do inwazji innych niż koronawirus patogenów. W warunkach domowych wystarczy dokładne mycie rąk mydłem pod ciepłą bieżącą wodą. Obecny koronawirus posiada otoczkę lipidową i tego rodzaju domowe zabiegi higieniczne skutecznie go dezaktywacją, niszcząc ową otoczkę. Środki dezynfekcyjne warto mieć przy sobie poza domem i odkażać nimi ręce po dotknięciu powierzchni, które mogą być skażone (klamek, poręczy w środkach transportu publicznego itp.).

Sześć podstawowych zasad dbania o odpowiednią higienę w domu

  • Kup odpowiednie środki dezynfekujące. Do czyszczenia większych powierzchni, takich jak podłogi, możesz używać rozcieńczonego płynu chlorowego, pamiętaj jednak, że nie jest on obojętny dla zdrowia.
  • Odpowiednio utylizuj wszelkie odpady higieniczne: zużyte chusteczki wyrzucaj do zamkniętego kosza na śmieci, upewnij się, że papier toaletowy jest spuszczony, a powierzchnie wewnątrz i wokół toalety regularnie dezynfekuj.
  • Kichając lub kaszląc, zasłaniaj usta łokciem lub chusteczką, którą potam od razu wyrzuć do zamkniętego kosza, a ręce umyj. Podczas kichania wirusy rozprzestrzeniają się na odległość nawet 3 metrów.
  • Sprzątając, nie zapominaj o najczęściej dotykanych powierzchniach, takich jak klamki, krany, deski toaletowe, spłuczki, klawiatury czy piloty itd.
  • Pamiętaj o częstym myciu rąk mydłem przez około minutę. Wychodząc z domu, zabieraj ze sobą płyn do dezynfekcji rąk, najlepiej z dużą zawartością alkoholu (minimum 60%).
  • Obserwuj stan zdrowia twojego i twojej rodziny pod kątem objawów takich jak katar, bóle głowy, kaszel, zapalenie gardła, gorączka lub ogólne zmęczenie. W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem.
  • Często wietrz mieszkanie czy biuro i unikaj przebywania w zaludnionych zamkniętych pomieszczeniach.

Źródło: M. Wysocka, zdrowie.pap.pl