Glifosat, rak i mikrobiom

Już w marcu 2015 roku Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała obwieszczenie, w którym glifosat został sklasyfikowany jako prawdopodobny czynnik rakotwórczy dla ludzi.

Oto tylko niektóre z zagrożeń zdrowotnych związanych z ekspozycją na ten niebezpieczny pestycyd.

Do możliwych nowotworów związanych z narażeniem na glifosat należą:

  • chłoniaki nieziarnicze
  • rak nerki,
  • wyspiak trzustki
  • nowotwory skóry.

Zaburzenie mikrobiomu

  • badania naukowe wykazały, że glifosat zakłóca mikrobiom, czyli mokroflorę jelitową, co powoduje zmniejszenie stosunku korzystnych bakterii do szkodliwych drobnoustrojów

Bakterie wysoko chorobotwórcze, takie jak:

  • Salmonella entritidis,
  • Salmonella gallinarum,
  • Salmonella typhimurium,
  • Clostridium perfringens i
  • Clostridium botulinum. 

Są bardzo odporne na glifosat, podczas gdy najbardziej przydatne dla organizmu bakterie, takie jak na przykład:

  • Lactobacillus spp.
  • Bifidobacterium adolescentis
  • Enterococcus faecalis
  • Enterococcus faecium
  • Bacillus badius, 

są w umiarkowanym lub wysokim stopniu podatne na glifosat.

Konsekwencje zaburzonego mikrobiomu

  • Związek między mikrobiomem jelit a zdrowiem człowieka został dobrze udokumentowany, a ostatnie badania naukowe pokazują, że zaburzenie mikrobiomu może być przyczyną takich schorzeń jak: 
    – zaburzenia metaboliczne, 
    – cukrzyca, 
    – depresja, 
    – autyzm, 
    – choroby układu sercowo-naczyniowego 
    – choroby autoimmunologiczne 

(Źródło: Dr Douves informiert, www.klinik-st-georg.de)