Warzywa i owoce to w naszej diecie najlepszy sojusznik w walce z rakiem. Dlatego warto codziennie wypijać jedną – dwie szklanki świeżo tłoczonego soku albo koktajlu.
Sekret dobroczynnego działania warzyw i owoców tkwi w antyoksydantach, naturalnych chroniących przed wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za starzenie się i rozwój nowotworów.
Jako bazę soku/koktajlu wybieraj przede wszystkim:
- jarmuż oraz brokuł (warzywa kapustne), które zawierają sulforafan działający silnie przeciwnowotworowo, a także karotenoidy i chlorofil mający właściwości antyoksydacyjne i wspomagające detoksykację organizmu
- pomidory, działające przeciwnowotworowo ze względu na zawarty w nich likopen (najwięcej jest go w przetworach). Najlepiej jedz i przetwarzaj pomidory bio, z pewnego źródła
- jabłka – ponieważ obecne w nich flawonoidy (sporo jest ich w skórce) mogą zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów i hamować rozwój komórek rakowych. Podobnie jak w przypadku pomidorów warto postarać się o jabłka z upraw ekologicznych
- owoce jagodowe, zawierające antyoksydanty (m.in. antocyjany, kwas elagowy), które zmniejszają uszkodzenia DNA przez wolne rodniki. Owoce jagodowe mogą spowalniać namnażanie się komórek nowotworowych i niszczyć komórki niektórych typów raka.
Oto przepisy na trzy pyszne koktajle:
- Wyciśnij w wyciskarce sok z jabłka. Dodaj pomidor obrany ze skórki, 2 różyczki brokułu wielkości pięści i starty 1 cm korzenia imbiru. Zblenduj wszystkie składniki.
- Garść jarmużu (po odcięciu twardych łodyżek) zblenduj ze 100 g jogurtu naturalnego zawierającego białko i bakterie probiotyczne oraz z małą szklanką jagód, łyżeczką zmielonego siemienia lnianego i sokiem z połówki cytryny.
- Kubek jagód zblenduj ze szklanką mleka roślinnego (np. migdałowego, owsianego, kokosowego), 2 różyczkami brokułu wielkości pięści i kilkoma listkami świeżej mięty.
Źródło: poradnikzdrowie.pl