Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ich brak w codziennej diecie może zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci, podobnie jak palenie.
Framingham Heart Study to opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition” jedno z najdłużej prowadzonych badań na świecie. Wzięło w nim udział 2500 uczestników w wieku od 66 do 73 lat, obserwowanych przez okres 7 lat.
Autorzy badania jednoznacznie wykazali, że zbyt niska ilość kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie, poza podwyższeniem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, powoduje skrócenie szacowanej długości życia. Bycie aktywnym palaczem w wieku 65 lat odejmuje ponad cztery lata życia. O tyle samo skraca życie niski wskaźnik omega-3. Z kolei osoby z najwyższym indeksem omega-3 są o 33% mniej narażone na przedwczesną śmierć.
Autorzy badania zaobserwowali m.in., że szacowana długość życia Japończyków jest o pięć lat dłuższa niż mieszkańców USA. Średni wskaźnik kwasów tłuszczowych omega-3 przekracza u nich 8% w porównaniu do około 5% w przypadku Amerykanów.
Produkty bogate w kwasy omega-3
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 należą najzdrowszych tłuszczów. Spośród nich najistotniejsza rolę odgrywa kwas ALA (alfa-linolenowy) i jego pochodne: kwasy DHA i EPA. W ludzkim organizmie przemiana ALA do DHA i EPA jest mało efektywna, stąd warto dostarczać te kwasy z jedzeniem.
Jakie produkty zawierają najwięcej omega-3? Przede wszystkim tłuszcze: nierafinowane oleje rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy, z pestek winogron, oliwa z oliwek. Ponadto – orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia, słonecznik, awokado, ryby (np. łosoś, śledź, makrela, śledź, pstrąg, dorsz), orzeszki ziemne, pierzga pszczela.
Badacze z Framingham Heart Study uważają, że oznaczanie poziomu omega-3 w organizmie warto wykonywać okresowo, podobnie jak sprawdza się obecnie poziom cukru, mierzy ciśnieniy czy wykonuje lipidogram.
Źródło: zdrowie.radiozet.pl