
Sok z pokrzywy, pokrzywowy detoks, pyszne pesto, koktajle i wiosenna pokrzywowa zupa. Super food całkowicie za darmo! Pomoże Ci zdrowieć, oczyści organizm i doda nowych sił.
Sok z pokrzywy
Do jego przygotowania potrzebujesz całe ziele (łodygi i liście, najlepiej górne części rośliny). Rośliny opłucz, a następnie rozdrobnij w maszynce do mielenia, urządzeniu miksującym lub wyciskarce wolnoobrotowej.
Zmielone lub zmiksowane ziele zalej dobrą zimną filtrowaną lub przegotowaną wodą nieco poniżej poziomu roślinnej miazgi i zamieszaj. Zamknij pojemnik i wstawi do lodówki na noc. Rano przecedź i porządnie odciśnij.
Pij rano 2-3 łyżki soku przez 2 tygodnie, osobno lub w koktajlu. Zrób tydzień przerwy i powtórz kurację. Gotowy sok możesz przechować w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Jeśli chcesz mieć sok na dłużej, zamroź go w pojemniku na kostki lodu lub utrwal spirytusem (na 4 części soku dodajemy 1 część alkoholu) i powtórz kurację jesienią.
Pokrzywowy detoks
Ewa Wachowicz podaje na smaker.pl przepis na przepyszny odświeżający detoks z pokrzywy.
Składniki:
- 5 gałązek młodej pokrzywy
- 5 gałązek mięty
- 1 cytryna
- 2 łyżki miodu
- kilka kostek lodu
- ok. 1 ½ l wody
Wszystkie składniki włóż do miksera (cytrynę obierz wcześniej ze skórki), dolej wodę, zblenduj, przelej przez sitko. Doradzamy podwojenie lub potrojenie ilości pokrzywy.
Pesto z pokrzywy
- 140 g listków młodej pokrzywy
- 60 g orzechów nerkowca
- 50 g parmezanu lub peccorino lub grana padano (lub dobrego twardego polskiego owczego sera)
- 150 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól kłodawka do smaku
- opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka ksylitolu, pieprz
Umyj pokrzywę (najpierw w ciepłej, potem zimnej wodzie). Orzechy nerkowca delikatnie podpraż na patelni i posiekaj. Utrzyj lub rozdrobnij ser. Liście pokrzywy, nerkowce i ser zalej oliwa, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i porządnie zmiksuj. Jeśli epwsto jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody. Pesto możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku przez kilka dni. By dłużej zachowało świeżość, polej z wierzchu oliwą.
Wiosenna zupa z pokrzywą
- 3 szklanki młodych listków pokrzywy
- 4 ziemniaki
- 2 marchwie
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 3 łyżki śmietany (opcjonalnie)
- litr wody
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Pokrzywę zblanszuj i odsącz na sicie. Ziemniaki i marchew obierz i pokój w kostkę. W garnku zagotuj wodę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą. Dodaj warzywa, gotuj na małym ogniu 20 minut. Pokrzywę pokrój w paski i wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem podsmaż na oliwie, potem przełóż do garnka z warzywami. Dodaj majeranek i gotuj jeszcze 5 min. Zdejmij z ognia i zabiel śmietaną.
Wiosenny koktajl z pokrzywy
- 1 szklanka pokrzyw
- 1 banan (lub gruszka albo jabłko)
- 1/2 mango
- garść drobno pokrojonego selera naciowego
- sok z cytryny – do smaku
- dobra woda
Zblenduj umyte pokrzywy oraz obrane ze skórki owoce wraz z sokiem z cytryny oraz wodą (wody dodaj tyle, by uzyskać odpowiadającą ci konsystencję).
Smacznego!
Źródło: smaker.pl