Lecz się pokrzywą. Smacznie!

Sok z pokrzywy, pokrzywowy detoks, pyszne pesto, koktajle i wiosenna pokrzywowa zupa. Super food całkowicie za darmo! Pomoże Ci zdrowieć, oczyści organizm i doda nowych sił.

Sok z pokrzywy

Do jego przygotowania potrzebujesz całe ziele (łodygi i liście, najlepiej górne części rośliny). Rośliny opłucz, a następnie rozdrobnij w maszynce do mielenia, urządzeniu miksującym lub wyciskarce wolnoobrotowej.

Zmielone lub zmiksowane ziele zalej dobrą zimną filtrowaną lub przegotowaną wodą nieco poniżej poziomu roślinnej miazgi i zamieszaj. Zamknij pojemnik i wstawi do lodówki na noc. Rano przecedź i porządnie odciśnij.

Pij rano 2-3 łyżki soku przez 2 tygodnie, osobno lub w koktajlu. Zrób tydzień przerwy i powtórz kurację. Gotowy sok możesz przechować w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Jeśli chcesz mieć sok na dłużej, zamroź go w pojemniku na kostki lodu lub utrwal spirytusem (na 4 części soku dodajemy 1 część alkoholu) i powtórz kurację jesienią.

Pokrzywowy detoks

Ewa Wachowicz podaje na smaker.pl przepis na przepyszny odświeżający detoks z pokrzywy.

Składniki:

  • 5 gałązek młodej pokrzywy
  • 5 gałązek mięty
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki miodu
  • kilka kostek lodu
  • ok. 1 ½ l wody

Wszystkie składniki włóż do miksera (cytrynę obierz wcześniej ze skórki), dolej wodę, zblenduj, przelej przez sitko. Doradzamy podwojenie lub potrojenie ilości pokrzywy.

Pesto z pokrzywy

  • 140 g listków młodej pokrzywy
  • 60 g orzechów nerkowca
  • 50 g parmezanu lub peccorino lub grana padano (lub dobrego twardego polskiego owczego sera)
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól kłodawka do smaku
  • opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka ksylitolu, pieprz

Umyj pokrzywę (najpierw w ciepłej, potem zimnej wodzie). Orzechy nerkowca delikatnie podpraż na patelni i posiekaj. Utrzyj lub rozdrobnij ser. Liście pokrzywy, nerkowce i ser zalej oliwa, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i porządnie zmiksuj. Jeśli epwsto jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody. Pesto możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku przez kilka dni. By dłużej zachowało świeżość, polej z wierzchu oliwą.

Wiosenna zupa z pokrzywą

  • 3 szklanki młodych listków pokrzywy
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchwie
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 3 łyżki śmietany (opcjonalnie)
  • litr wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Pokrzywę zblanszuj i odsącz na sicie. Ziemniaki i marchew obierz i pokój w kostkę. W garnku zagotuj wodę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą. Dodaj warzywa, gotuj na małym ogniu 20 minut. Pokrzywę pokrój w paski i wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem podsmaż na oliwie, potem przełóż do garnka z warzywami. Dodaj majeranek i gotuj jeszcze 5 min. Zdejmij z ognia i zabiel śmietaną.

Wiosenny koktajl z pokrzywy

  • 1 szklanka pokrzyw
  • 1 banan (lub gruszka albo jabłko)
  • 1/2 mango
  • garść drobno pokrojonego selera naciowego
  • sok z cytryny – do smaku
  • dobra woda

Zblenduj umyte pokrzywy oraz obrane ze skórki owoce wraz z sokiem z cytryny oraz wodą (wody dodaj tyle, by uzyskać odpowiadającą ci konsystencję).

Smacznego!

Źródło: smaker.pl