Olej z róży pomarszczonej to surowiec o dużym potencjale prozdrowotnym, który można wykorzystać w profilaktyce chorób nowotworowych.
Odkrycia tego dokonali naukowcy z Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Szczególne właściwości zdrowotne popularnej u nas róży pomarszczonej (Rosa rugosa) odkryli badacze z Katedry i Zakładu Bromatologii i Dietetyki Wydziału Farmaceutycznego UMW.
Róża pomarszczona do tej pory była bardzo słabo przebadana pod kątem jej właściwości prozdrowotnych. „Dotychczas skupiano się tylko na składach jej kwasów tłuszczowych, nie przyjrzano się jednak pozostałym bioaktywnym składnikom tej rośliny” – wskazała dr Magdalena Grajzer z Zakładu Bromatologii i Dietetyki Wydziału Farmaceutycznego UMW.
Wrocławscy naukowcy przebadali skład oleju z róży pomarszczonej i porównali go do oleju wytłaczanego na zimno z nasion dzikiej róży (Rosa canina). „Stwierdziliśmy, że olej z nasion R. rugosa ekstrahowany nadkrytycznym dwutlenkiem węgla ma niezwykłą kombinację związków bioaktywnych, które mają stosunkowo silny efekt ochronny przed stresem oksydacyjnym, a także mogą hamować naciekanie i tworzenie przerzutów nowotworowych. Wykazaliśmy również, że emulsje z nasion R. rugosa mogą przyspieszyć regenerację ran w 4-5 dniu gojenia się” – powiedziała dr Grajzer.
Potencjał bioaktywny oleju z nasion R. rugosa przewyższa ten wykazany dla tłoczonego na zimno oleju z nasion R. canina. „Te obiecujące wyniki dają podstawy do skoncentrowania się w przyszłych badaniach na jego miejscowym zastosowaniu w leczeniu ran i doustnym stosowaniu w prewencji nowotworów” – powiedziała dr Grajzer.
Badania wrocławskich naukowców zostały opublikowane w periodyku „Food Chemistry” – prestiżowym czasopiśmie zajmującym się chemią żywności.
Źródło: P. Doczekalski, naukawpolsce.pap.pl