Pieczarki hamują rozwój raka prostaty?

Podczas dorocznego spotkania Amerykańskiego Towarzystwa Endokrynologicznego – ENDO 2021 zaprezentowano wyniki badań ukazujące, że związki chemiczne zawarte w pieczarkach mogą spowalniać rozwój raka prostaty.

„Androgeny, męskie hormony płciowe, sprzyjają wzrostowi komórek raka prostaty poprzez wiązanie się i aktywację receptora androgenowego. Pieczarki zdają się tłumić aktywność receptorów androgenowych” – mówi kierownik badań dr Xiaoqiang Wang z Instytutu Badawczego Beckman w City of Hope w Kalifornii.

Naukowcy z kalifornijskiego ośrodka przeprowadzili wcześniej pierwszą fazę badań klinicznych dotyczących wpływu pieczarek na rozwój raka prostaty. Podawali oni sproszkowane grzyby pacjentom z nawrotowym rakiem prostaty. Okazało się, że u badanych nastąpiło obniżenie stężenia PSA we krwi przy minimalnych skutkach ubocznych.

Badanie zaprezentowane na ENDO 2021 miało na celu wyjaśnienie mechanizmów stojących za tym zjawiskiem. Badacze ocenili wpływ ekstraktu z pieczarek na wrażliwe na androgeny komórki raka prostaty. Zbadali też wpływ tej substancji na myszy ze wszczepionymi ludzkimi komórkami raka prostaty.

Badanie wykazało, że ekstrakt z pieczarek hamował aktywność receptorów androgenowych na komórkach raka prostaty. U myszy którym podawano ekstrakt przez sześć dni rozrost raka prostaty został znacząco zahamowany, natomiast poziom PSA obniżył się.

Źródło: onkonet.pl