Schudnięcie po 50. roku życia zmniejsza ryzyko raka piersi

Panie po pięćdziesiątce, którym udaje się obniżyć masę ciała i utrzymać nową wagę, rzadziej chorują na raka piersi niż kobiety, których waga się nie zmienia. Okazuje się, że ryzyko wystąpienia tego nowotworu maleje wraz ze spadkiem masy ciała. Dotyczy to jednak tylko kobiet niekorzystających z hormonalnej terapii zastępczej.

Takie wnioski przyniosło wieloośrodkowe badanie przeprowadzone m.in. przez naukowców z American Cancer Society i the Harvard T.H. Chan School of Public Health. Jego wyniki zaprezentowano na łamach „Journal of the National Cancer Institute” w grudniu 2019 roku.

Badanie to jest pierwszą szeroko zakrojoną analizą wyraźnie pokazującą, że zmniejszenie masy ciała jest związane z redukcją ryzyka zachorowania na raka piersi. Jest to o tyle ważne, że ponad dwie trzecie Amerykanek cierpi na nadwagę lub otyłość, będące ważnym czynnikiem ryzyka raka piersi po menopauzie.

Naukowcy poddali analizie dane pochodzące z projektu „Pooling of Prospective Studies of Diet and Cancer”, dotyczące ponad 180 000 kobiet. W przedziale czaswym około 10 lat trzykrotnie odnotowywano wagę uczestniczek badania: w momencie przystąpienia do badania, po pięciu latach, a następnie po kolejnych czterech latach. Zmiany masy ciała o 2 kg lub mniej nie zostały w badaniu uwzględnione i były traktowane jako masa ciała bez zmian.

Okazało się, że im większa była redukcja wagi, tym bardziej malało ryzyko zachorowania na raka piersi. Nawet niewielka korekta wagi ciała przynosiła dobroczynne efekty.

U pań, które schudły od 2 do 4,5 kg, ryzyko to było niższe o 13%, natomiast o 16% u kobiet, które zrzuciły od 4,5 do 9 kg. Panie, które schudły więcej niż 9 kg, miały o 26% mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi. Nie malało ono znacząco nawet, kiedy kobietom nie udawało się utrzymanie nowej wagi i ponownie przybierały na wadze (ale mniej niż 9 kg): było niższe o 23% w porównaniu z paniami, które nie podjęły wysiłku związanego z odchudzaniem.

„Nasze wyniki wskazują, że nawet niewielka redukcja masy ciała wiąże się z niższym ryzykiem raka piersi u kobiet po 50. roku życia. Nawet jeśli przybędziesz na wadze po 50. roku życia, nie jest za późno, aby zacząć się odchudzać” – potwierdza dr Lauren Teras, główna autorka badania.

Źródło: onkonet.pl; Zdjęcia: K.-U. Häßler – stock.adobe.com